Wij verbouwen, maar zijn open op diverse locaties!

Ontwerp Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects uit Amsterdam heeft het ontwerp voor de uitbreiding en vernieuwing van Museum Arnhem gemaakt. Benthem Crouwel Architects is onder andere bekend van: Stedelijk Museum Amsterdam, Bergbau-Museum, Anne Frank Huis, De Pont en Amsterdam Museum. Maar ook van het vernieuwde station Rotterdam Centraal en Ziggodome.

VO, Benthem en Crouwel_mei2017
impressie overstekvleugel aan de westzijde van het museum, met depot. (geen definitief ontwerp)

Uitnodigend gebouw
Benthem Crouwel Architects is er goed in geslaagd om aan de wensen van het museum te voldoen. Naast fijne, ruime museumzalen was de opgave om het fenomenale uitzicht vanuit het museum en de beeldentuin meer bij het museumbezoek te betrekken. De meest in het oog springende veranderingen zijn: de monumentale koepel die een open karakter krijgt en dé ontmoetingsplek van het museum wordt. Samen met de museumwinkel en het museumcafé wordt deze publieksruimte ook het vertrekpunt voor een logisch zalencircuit. Bezoekers genieten in de toekomst op verschillende plekken van het uitzicht. De grote buitentrap is één van de hoogtepunten en hiermee wordt de tuin als een groene buitenzaal bij het museum betrokken. De hoofdentree blijft behouden aan de Utrechtseweg. 

Impressie tuinaanzicht exterieur
impressie van exterieur met monumentale koepel (geen definitief ontwerp)

Entreegebied
De hoofdentree wordt behouden aan de Utrechtseweg. Daarnaast komt er een toegang bij, aan de binnentuin. Vanuit de hoofdentree kom je in de koepel: het nieuwe entreegebied, het hart en het centrale punt van het gebouw, de verdeler vanuit waar de museumroute en de horeca duidelijk en direct bereikbaar zijn. De koepel wordt van binnen opengebroken. Waar mogelijk zullen de dichtgezette ramen worden geopend.

830_VO_2017_03_20_Museum-Arnhem_VRayCam004.jpg
impressie zicht vanaf Onderlangs op de vleugel met overstek. (geen definitief ontwerp) 

Nieuwe overstekvleugel
Benthem Crouwel Architects heeft in het ontwerp de overstekvleugel verder uitgewerkt. Nieuw is dat het depot voor de collectie van Museum Arnhem en de archeologie van gemeente Arnhem een plek krijgen onder de nieuwe vleugel. Wat de nieuwe vleugel uniek maakt, is dat hij aan beide zijden verder uitsteekt. Hierdoor is de nieuwe vleugel zowel vanaf de Utrechtseweg en Onderlangs goed zichtbaar. Het deel dat uitkraagt aan de zuidzijde, boven de stuwwal, accentueert de hoogteverschillen tussen museum en stuwwal: uitkijkend over het landschap lijk je als het ware boven de bomen te zweven. 

VRayCam 025

impressie trap en verhoogd balkon richting Oosterbeek (geen definitief ontwerp)

Een uniek aspect van deze nieuwe vleugel is de mogelijkheid om zonder entreebewijs, vanuit de publieke beeldentuin via een trap, een balkon te bereiken dat hetzelfde schitterende uitzicht biedt als de museumroute. De trap en plateau kunnen daarnaast nog als amfitheater gebruikt worden, op dezelfde plek als de ooit in 1890 bijgebouwde muzieknis.

Lopend naar zaal_ontwerpvisie
impressie van in- en exterieur (geen definitief ontwerp)

Museumroute
Er komt een heldere route die je, als je dat niet wilt, nooit twee keer langs de zelfde plek voert: één lange route die de mogelijkheid biedt tot shortcuts. We doen dit door een nieuwe vleugel te bouwen op de plek van de Eschauzier-vleugel. 

nieuwe rijnzaal met otobong
impressie van in- en exterieur (geen definitief ontwerp)

Geliefd uitzicht vanuit Rijnzaal
Lopend van zaal naar zaal zie je steeds het landschap, en ervaar je dit door de zeer brede, tot de vloer doorlopende ramen, bijna alsof je in het landschap bent. Het zo geliefde uitzicht vanuit de huidige Rijnzaal blijft behouden. Doordat de zalen los staan in het bouwvolume zijn er twee restruimtes die panoramisch uitzicht op de Rijn en Betuwe bieden. Deze ruimtes zijn eventueel ook als expositieruimtes te gebruiken.

Interieur Benthem
impressie van in- en exterieur (geen definitief ontwerp)

Disclaimer
De artist impressions van Benthem Crouwel Architects zijn bedoeld om een visuele indruk te geven van het ontwerp. De beelden vormen in die zin géén exacte weergave van de toekomstige werkelijkheid. Het auteursrecht op de afbeeldingen en teksten rust bij Museum Arnhem of deze zijn met toestemming van de auteursrechthebbende opgenomen. Hergebruik voor commerciële doeleinden is niet toegestaan. Degene die een afbeelding wenst te gebruiken dient contact op te nemen met Museum Arnhem.

plattegrond
plattegrond van bovenaf (geen definitief ontwerp)

top
www.museumarnhem.nl gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.